Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Agata Biala Gregor Speedtruck Jan Maryjan Przemyslaw Piskorz Bartłomiej Studziński Robertp1978 Piotr Bucenko pablo_1223 Kos (2741 niezalogowanych)
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
tak tak panie Joseph

dziękuję za cenną informację dotyczącą osób pracujących sezonowo

nie wszyscy jednak pracują w ten sposób , niektórzy pracują tutaj po kilkanaście i więcej lat mistrzu

w związku z tym muszą mieć odpowiednie do tego papiery

gdybyś wiedział o co kaman to nie pisał byś tak ponieważ w UDI można składać wnioski odpowiednie do tego co zamierzamy -- można składać wnioski o studia , o tzw. łączenie rodzin oraz o opholdtilatelse także

czytaj trochę więcej a nie wklejasz link -- i próbujesz mi wmówić że przepisy się zmieniły hahaha

na stronie UDI pisze także i to :Hvis du som EØS-borger har hatt sammenhengende lovlig opphold i Norge i minst fem år, kan du søke om varig oppholdsbevis. Familiemedlemmene dine kan også ha rett til varig opphold, uavhengig av hvilket statsborgerskap de har.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
wez ansettelsesbevis zanies do skrbowego dostaniesz karte podatkowa w 4 dni
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
93 Posty
Początkujący
agata_tarka napisał:
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Reasumując wątek, rozumiem, że sprawa umowy, której niestety nie mogę się doprosić, a zapłaty podatku to dwie odrębne sprawy?

Zatem, nawet jeśli nie dostałam umowy Pracodawca jest zobligowany potrącić podatek z wynagrodzenia o pracę?

pamiętaj że przy otrzymaniu wypłaty musisz dostać odcinek pensji gdzie będzie wszystko wyszczególnione!!!
Wtedy będziesz wiedziała czy pracujesz na czarno czy na biało!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
powiatowy myśliciel napisał:
tak tak panie Joseph

dziękuję za cenną informację dotyczącą osób pracujących sezonowo

nie wszyscy jednak pracują w ten sposób , niektórzy pracują tutaj po kilkanaście i więcej lat mistrzu

w związku z tym muszą mieć odpowiednie do tego papiery

gdybyś wiedział o co kaman to nie pisał byś tak ponieważ w UDI można składać wnioski odpowiednie do tego co zamierzamy -- można składać wnioski o studia , o tzw. łączenie rodzin oraz o opholdtilatelse także

czytaj trochę więcej a nie wklejasz link -- i próbujesz mi wmówić że przepisy się zmieniły hahaha

na stronie UDI pisze także i to :Hvis du som EØS-borger har hatt sammenhengende lovlig opphold i Norge i minst fem år, kan du søke om varig oppholdsbevis. Familiemedlemmene dine kan også ha rett til varig opphold, uavhengig av hvilket statsborgerskap de har.

Koleżanka jeszcze nie ma karty podatkowej, kontraktu a ty tu jeleniu wstawiasz teksty dla osób które będą/są tu powyżej pięciu lat.

kiedyś było trzeba składać wniosek o "oppholdstillatelse" ale to już od ponad dwóch lat nie OBOWIĄZUJE tumanie teraz jest tylko rejestracja pobytu....

Jak już ktoś jest tu pięć lat i więcej, a chce zostać na stałe to sam wie o takich możliwościach.
Można po trzech latach strać się o "permanent oppholdstillatels" albo po pięciu o "varig oppholdsbevis" czy też nawet o obywatelstwo tyle że te informacje nikomu tu nie były potrzebne

na dodatek tak sie chwalisz norweskim, a byki walisz : "opholdtilatelse"
czytać ze zrozumieniem nie potrafisz pisać też nie ehh szkoda słów.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
powiatowy już tak ma że raz pomoże a trzy razy wprowadzi w bląd
mnie kiedyś też wstawiał linki które nie dotyczyły danego tematu jest tak zadufany że on wie wszystko i jest nieomylny że szkoda tracić nerwów .....chyba że lubisz takie beznadziejne spory
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
50% to prawda jesli nie masz karty... ale skoro masz nr personalny to idziesz do skattu i wypelniasz podanie o karte podatkowa... wpiszujesz swoje dane i w odpowiedniej rubryce wklepujesz kwote ktora zarobisz do konca roku i juz... dajesz pani w okienku i tyle. trwa to wszytsko 5 minut a czekasz max tydzien??

a swoja droga:

PO CO CI KARTA PODATKOWA DO PRACY NA CZARNO??????

BRAK UMOWY = PRACA NA CZARNO!!!!!!!!

ps. i moze jeszcze zaplaci Ci gotowke zeby bylo niby taniej zamiast przelewu???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Andre ved mark napisał:
ja poradził bym ci zrobić tak .......powiedz temu szefuńciowi niech ci nie płaci wypłaty w całości . niech ci zrobi przelew ale taki na ile potrzebujesz gotówki teraz i opisze to jako zaliczka na wypłatę . wtedy nie odprowadzi od tego podatku . ty jak najszybciej załatw sobie skattekort i wtedy przeleje ci resztę i odprowadzi podatek od całości z tabellnummer ....to jest legalne

si... 5 lat temu tez kiedys czekalem dlugo na papier z policji zeby pozniej zalatwic sobie skatt.... i pracodawca wplacil mi na konto zaliczke wyrownal brakujaca kase z nastepna wyplata a wiedzial ze potrzebuje kase (depozyt, mieszkanie itd.) i poszedl mi na reke...

edit///
zanim znalazlem prace w NO - dostalem z NAV d-nummer... przez przypadek w sumie... i zanim zaczalem pracowac mialem juz numer personalny i VIse ze zdjeciem hehe... dlateg pracodawca mial gdzie wplacac kase.... bo w banku oczywisice nie chcieli zakladac konta jak sie nie mialo norweskiego numeru....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
rafal kot
(rafal1111)
Wiking
adf.ly/4SoJ1
2%dziennie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj